donderdag 26 juni 2014

Großglockner Hochalpenstraße

Ferleiten Tierpark

097 Ferleiten Wildpark100 Ferleiten Wildpark

Naast het tolstation van de Großglockner Hochalpenstraße hebben we geluncht op een terras in de zon. Prima restaurant en een heerlijk terras om een tijdje te zitten. Bij dit restaurant zat ook een dierentuintje met alleen maar dieren uit het Alpengebied, het Ferleiten Wildpark. Voordat we via de tolpoorten de Hochalpenstraße richting Heiligenblut op zijn gereden hebben we eerst het wildpark bezocht.


Witte kwikstaart


101 Witte kwikstaart

Ook in Nederland is dit de meest voorkomende kwikstaart. In een wildpark zie je natuurlijk niet alleen de opgehokte dieren uit de omgeving. Vogels komen gewoon aanvliegen omdat er altijd wel ergens wat voedsel weggekaapt kan worden.


Edelherten en steenbokken

109 Edelhert
Voordeel van zo'n wildpark is dat je dieren ziet die zich in het wild maar zelden laten zien. Maar de opwinding die je voelt als je zo'n dier in het wild ziet ontbreekt natuurlijk. Hier een paar edelherten en steenbokken. Een dag later zouden we steenbokken op een berghelling zien.

112 Alpensteenbok

De steenbok hieronder was zich aan het krabben met zijn hoorn.
116 Alpensteenbok

Witte eenden zijn tamme eenden die in het verleden werden gebruikt om wilde eenden te lokken die dan vervolgens bij de poelier eindigden. De zwarte vlek op de kop duidt er waarschijnlijk op dat dit geen raszuivere eend is.
121 Witte eend
In de vijver waar deze en andere eenden zwommen zaten heel veel vissen.
123 Vissen


Zwartkopvuurkever

135 Zwartkopvuurkver
De zaagtandvorm van de voelsprieten verraad het geslacht van dit insect, dit is een vrouwtje. De larven leven in rottend hout. In Nederland wordt de kever steeds zeldzamer omdat dode bomen vaak worden opgeruimd.

118 Ferleiten Wildpark


Gems

125 Jonge gems133 Gems
Zo'n alpenweide in het dal is een beetje een onnatuurlijke omgeving voor de gems. Ze leven in de zomer vooral op alpenweiden rond of boven de boomgrens en ze kunnen goed van rots naar rots springen.


Großglockner Hochalpenstraße

147 Großglockner Hochalpenstraße148 Großglockner Hochalpenstraße


Deze weg is tijdens de crisis van de jaren 30 aangelegd om een paar duizend werklozen aan werk te helpen. De kosten hoopte men terug te verdienen door tol te heffen. Het was destijds de enige weg door de Alpen en er kwamen al snel veel meer dan de beoogde 120.000 bezoekers. Het hoogtepunt werd bereikt begin jaren 60 met ruim 1,3 miljoen bezoekers. Tegenwoordig is de weg vooral een toeristische weg met mooie uitzichten. De tol is behoorlijk hoog. Voor de drie dagen die we in dit gebied zouden doorbrengen moesten we ruim 50 euro aftikken.

Het zon had inmiddels plaatsgemaakt voor een grijs wolkendek.

143 Großglockner Hochalpenstraße


Alpenmarmotten

138 Marmottenbord

In Frankrijk waren we ze ook al tegengekomen en het bord dat op de Großglockner Hochalpenstraße waarschuwde voor marmotten verscheen op vrijwel het zelfde moment als de eerste marmot langs de weg. Een paar minuten later zagen we de volgende marmot op een helling.
De witte auto op de achtergrond was onze huurauto.

146 Marmot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten