zaterdag 28 juni 2014

Swarovski Kristallwelten

Een lange dag richting Liechtenstein

001 Heiligenblut

Van Heiligenblut naar Liechtenstein was de langste route van de hele vakantie. Om de trage Großglocknerroute te vermijden zijn we een stukje omgereden via de Felberntauerntunnel. We hadden Liechtenstein in de route opgenomen omdat we er zeker in de buurt zouden komen en het leek ons wel interessant om dan even in dat vreemde landje te gaan kijken. Het was mooi weer toen we uit Heiligenblut vertrokken.

Swarovski Kristallwelten

Onze enige wat langere tussenstop op deze dag was in Wattens kort voor Innsbruck bij de Swarovski Kristallwelten. Voor ons bezoek aan dit museum kenden we Swarovski vooral van de tuttige kristallen poppetjes, treintjes en dergelijke die je bij bejaarde vrouwen in vitrines ziet staan. Het was daarom een beetje verrassend om in zo'n hip en trendy museum terecht te komen.

De kunstwerken op de afbeeldingen hierboven zijn van de in Parijs werkzame Israëlische kunstenaar Arik Levy.

004 Swarovski Crystal Worlds005 Swarovski Crystal Worlds

De Swarovski Kristallwelten zitten in een heuvel. De ingang zit bij het grote hoofd met de waterval. Aan de overkant staat de fabriek van Swarovski.
Naast het museum werd volop gewerkt aan de uitbreiding van de kristallwelten. In de loop van 2015 zal het vernieuwde museum voor het publiek worden opengesteld.

015 Swarovski Crystal Worlds010 Swarovski Crystal Worlds

In de eerste ruimte waar je komt staan meteen werken van bekende kunstenaars als Niki de Saint Phalle, Keith Haring en Salvador Dalí. Het was mij niet helemaal duidelijk of het hier om originele werken ging of om kristallen interpretaties.

018 Swarovski Crystal Worlds013 Swarovski Crystal Worlds
In één van de zalen stonden allemaal objecten die met het theater te maken hebben.

012 Swarovski Crystal Worlds011 Swarovski Crystal Worlds
In de Kristalldom zijn 595 spiegels zo opgehangen dat je overal waar je kijkt verschillende reflecties ziet die bovendien steeds van kleur veranderen. Het idee erachter is dat je het gevoel moet hebben zelf het binnenste van een kristal te betreden.Een stukje verderop wordt een video vertoond van Jessye Norman die een in de Kristalldom opgenomen aria zingt.

016 Swarovski Crystal Worlds017 Swarovski Crystal Worlds
Hierboven het Empire State Building in New York. Dit gebouw speelt een rol in de film King Kong. In de film zeult de gorilla King Kong met de vrouwelijke hoofdpersoon over de top van het gebouw. Hier wordt op de vloer een filmpje van een aap en een vrouwelijk figuur getoond. Beide lijken in niets op de filmpersonages.

024 Swarovski Crystal Worlds
Hierboven de azuurblauwe zeegrot van Poseidon.

031 Swarovski Crystal Worlds033 Swarovski Crystal Worlds

De kristalkwal Leviathan van de Oostenrijkse kunstenaar Thomas Feuerstein. Het lijken twee kwallen, maar het is er maar één met een spiegel ernaast. Leviathan is een mythisch wezen.

026 Swarovski Crystal Worlds028 Swarovski Crystal Worlds
Op 48 polygonen (veelhoeken) worden beelden getoond die te maken hebben met het belang van kristal in de samenleving en de rol ervan in de natuur, cultuur, wetenschap en religie. Ook hier steeds wisselende kleuren. Swarovski Kristallwelten is natuurlijk wel zo'n plek waar de wandeling door het museum eindigt in een immense Swarovski winkel. Je ziet daar dan vooral wat oudere echtparen rondlopen. Zij met een hebberige blik in de ogen en hij met een alsjeblief-hou-je-in-blik.


035 Swarovski Crystal Worlds

Geen opmerkingen:

Een reactie posten