dinsdag 1 juli 2014

Gelmerbahn en Gelmersee

Via Grimselpas naar Zermatt


001 Gelmerbahn076 106% stijging
Het was inmiddels 1 juli en het was prachtig weer deze dag. Onze eerste tussenstop voor deze dag was bij de Gelmersee. Om daar te komen moesten we wel eerst met de extreem steile Gelmerbahn omhoog. We dachten aanvankelijk dat het verkeersbord een grap was, maar dat was het niet. Je werd vastgezet als in een achtbaan in een pretpark. Niet voor de snelheid, maar omdat je er anders op het steile stuk uit zou kukelen.
007 Onderweg naar boven008 Onderweg naar boven
Onderweg naar boven was het uitzicht erg mooi. In het volle treintje zat ook een gezelschap van kinderen met een geestelijke beperking en hun begeleiders. De constant schreeuwende begeleiders waren veel vervelender dan de kinderen. Een jongen keek af en toe verveeld om naar de begeleidster die niet ophield met het roepen van zijn naam. 

015 Onderweg naar boven033 Gelmerbahn boven040 Gelmerbahn boven

Boven kon je helemaal om het meer heenlopen. We hebben slechts een deel gedaan omdat aan onze tickets om weer naar beneden te gaan een tijdstip was verbonden.

032 Gelmerbahn boven042 Gelmerbahn boven039 Gelmerbahn boven019 Gelmerbahn boven044 Gelmerbahn boven


Gewone Alpenroos

045 Gewone alpenroos
De gewone alpenroos is een rododendrons die in Europa in het wild voorkomt. Zoals de naam al zegt komt deze soort alleen in de Alpen voor.

047 Gelmerbahn boven049 Gelmerbahn boven
De Gelmerbahn is ooit gebouwd voor de aanleg en het onderhoud van een dam. Pas sinds 2001 kun je als toerist omhoog met de steilste kabelspoorweg van Europa. Aanvankelijk mochten er om veiligheidsredenen slechts acht personen tegelijk omhoog. Na enkele technische aanpassingen in 2004 mogen ze het treintje helemaal volstouwen.

016 Gelmerbahn boven053 Treintje Gelmerbahn

Op de foto hieronder het uitzicht in de richting van het Haslital tijdens de rit naar beneden.

059 Naar beneden 

Bij het dalstation van de Gelmerbahn is een hangbrug gebouwd en als je midden op de wiebelende hangbrug staat heb je uitzicht op een paar watervallen die je anders niet kunt zien.

062 Hangbrug063 Vanaf Hangbrug

Groot geaderd witje

074 Groot geaderd witje
In Nederland wordt deze vlinder slechts sporadisch aangetroffen. In grote delen van Europa is het een veelvoorkomende vlinder die je zelfs vrij hoog in de bergen aan kunt treffen. Deze vlinders waren nogal intiem. Na het bezoek aan de Gelmersee zijn we doorgereden naar het Grimsel Hospiz bij de Grimselsee voor de lunch. 

077 Tussenstop bij restaurant079 Tussenstop bij restaurant
Op deze plaats stond in de twaalfde eeuw al de eerste herberg van Zwitserland. Vrij recent is het hotel gerestaureerd en het is een prima tussenstop voor een lunch. Voor Zwitserse begrippen is het er zelfs relatief goedkoop. Je hebt er mooi uitzicht op de Grimselsee en de omgeving.

080 Tussenstop Grimselpas
Een klein stukje verderop ligt de Totesee, toen we daar aankwamen was er van het mooie weer niet zoveel meer over. Het was fris en een beetje regenachtig.

081 Laatste tussenstop Grimselpas
Vanaf de Totesee zijn we doorgereden naar Täsch in het zuiden van Zwitserland. We hebben de auto daar achtergelaten en zijn met de trein doorgereden naar het autovrije Zermatt. Zermatt is het meest ideale uitgangspunt als je de Matterhorn goed wil kunnen zien. In de buurt van de Matterhorn liggen veel hoge Alpentoppen. Zoals de bijna 4.000 m hoge Brunegghorn op de foto hieronder.

084 Pogingen om top Matterhorn vast te leggen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten