vrijdag 11 juli 2014

Haus des Meeres

213 Haus des Meeres

Na de oorlog zat men nogal in de maag met deze enorme bunker midden in Wenen. Bij vernietiging van de bunker zou ook de historische wijk eromheen waarschijnlijk grote schade oplopen. Men heeft daarom een bestemming voor de bunker gezocht en is uitgekomen op een dierentuin die vooral uit aquaria bestaat.
Waarschijnlijk vanwege het slechte weer was het onaangenaam druk in het lelijke gebouw. Erg veel gezinnetjes met kinderen bevolkten de nauwe ruimten waar je de dieren kon bekijken.

091 Hamerhaaien in Haus des Meeres

De hamerhaai op de foto hierboven zwom op één van de bovenste verdiepingen van het gebouw.
De dieren in de aquaria waren lastig te fotograferen. De kwaliteit van de foto's is nogal matig. Hieronder een schildpad die ooit als schildpadje van 10 cm in het bezit van een vrouw is gekomen. Op een gegeven moment werd de schildpad zo groot dat ze hem thuis niet meer kon geven wat hij nodig had en dus schonk ze het dier aan de dierentuin in de bunker. Daar groeide het beest uit tot de reusachtige schildpad die er nu rondzwemt tussen de vissen.

097 Schildpad in Haus des Meeres

Op de volgende foto een stel kwallen.

209 Kwallen

Er waren ook een paar verdiepingen ingericht voor vogels en andere dieren.
Zoals de Driekleurige Glansspreeuw die in een aantal landen in centraal Afrika voorkomt. 

111 Driekleurige glansspreeuw
En de Zuidelijke Geelsnaveltok uit Zuidelijk Afrika.

118 Zuidelijke Geelsnavel Tok

De oranjewever komt voor in tropisch Afrika.

126 Oranje wever138 Oranje wever

Hieronder een Noord-Amerikaanse zwartvleugeltangare en daarna de Aziatische roodoorbuulbuul die we een paar jaar later in Hawaii zouden aantreffen.

125 Zwartvleugeltangare188 Roodoorbuulbuul

De roelroel komt voor op Borneo en Sumatra en een paar andere gebieden. Deze fazantachtige wordt met uitsterven bedreigd.

142 Roelroel


De treurmaina komt voor in grote delen van Azië en in Hawaii.

159 Treurmaina

Tot slot van deze vogelserie het vrouwtje van de Zuid-Afrikaanse amethistspreeuw en de roodkuiftoerako uit Angola.

145 amethistspreeuw  vrouwtje200 Roodkuiftoerako


Vleerhonden

155 Vleerhonden157 Vleerhonden


Ergens in de bunker zaten een paar vleerhonden, ook wel vliegende honden genoemd. Hun kop ziet er inderdaad uit als een kop van een hond of vos.


Pinchéaapjes

170 Pinchéaapje206 Pinchéaapje

Deze mooie aapjes met een soort van hanenkam komen alleen voor in Colombia en door de versnippering van hun leefgebied worden ze daar ernstig bedreigd. Het zou toch zonde zijn als deze 'punk'-aapjes straks alleen nog in dierentuinen te bewonderen zijn.

183 Pinchéaapje

Na het bezoek aan het Haus des Meeres zijn we terug gegaan naar het hotel en hebben daar een restaurant uitgezocht om deze regendag mee af te sluiten. Het werd het hippe Harry's Time waar we een fantastisch zevengangenmenu voorgeschoteld kregen. Een verademing na drie weken met de nogal zware kost uit Oostenrijk en Zwitserland.

166

Geen opmerkingen:

Een reactie posten