vrijdag 4 juli 2014

Landwasserviaduct

003 Pad naar Landwasserviaduct041 Landwasserviaduct

Op de elfde dag van onze reis hadden we een nogal vol programma. We zijn begonnen met een ontbijt in het hotel in Wassen. Het was een drukte van jewelste in de ontbijtzaal. Tientallen vliegen poogden een hapje mee te eten van het uitgestalde lekkers.

Na het ontbijt zijn we vertrokken voor de eerste etappe van de dag. Van Wassen naar het Landwasserviaduct. Vanaf een parkeerplaats in de buurt was het nog een klein eindje lopen naar het viaduct.

015 Landwasserviaduct027 Landwasserviaduct061 Landwasserviaduct

Rond het viaduct zaten erg veel vlinders, zoals het groot dikkopje. Deze dagvlinder houdt van vochtig grasland en kan tot een hoogte van meer dan 2000 m voorkomen. Het Landwasserviaduct staat ruim 1000 m boven de zeespiegel.

002 Groot dikkopje005 Groot dikkopje op gewoon slangenkruid
Hieronder een bij op een blauwe knoop.
006 blauwe knoop met bij
008 Gehakkelde aurelia Gehakkelde Aurelia 010 Soldaatje Soldaatje 020 Amandeloogerebia vorm tyrsus 077 Amandeloogerebia vorm tyrsus Amandeloogerebius
De amandeloogerebius komt lokaal voor in de bergen in het zuiden van Midden-Europa. Deze vlinders zitten meestal met gesloten vleugels op een bloem. Het is een kwestie van geduld als je de bovenkant van de vleugels wil zien.

036 Blauwe ijsvogelvlinder Blauwe ijsvogelvlinder

Boven de mooie blauwe ijsvogelvlinder. Deze zwart-witte vlinder met kleine blauwe stipjes op de vleugels komt vooral voor in Zuid-Europa, maar wordt ook wel in de bergen van Midden-Europa gezien.

037 Kleine vos Kleine vos

043 Mot Nachtvlinder046 Grote parelmoervlinder Grote parelmoervlinder
In Nederland kom je de grote parelmoervlinder weinig tegen. In andere delen van Europa is het een wijd verspreide soort.

052 Kluwenklokje Kluwenklokje

Boven een kluwenklokje, in Nederland zeldzaam maar in de meeste delen van Europa vrij algemeen.

Onder een groot geaderd witje. Bij de Gelmerbahn hadden we al een paar van deze vlinders op een intiem moment betrapt.

066 Groot geaderd witje Groot geaderd witje
064 Bleek blauwtje Bleek blauwtje

Hierboven een bleek blauwtje. Een van de vele leden uit de familie van de blauwtjes. Deze soort wordt in Nederland zelden gezien. In Midden-Europa is het bleek blauwtje wijd verspreid.
Onder een vijfvlek-sint-jansvlinder. Dit is een nachtvlinder die ook overdag actief is.

074 Vijfvlek-sint-jansvlinder Vijfvlek-sint-jansvlinder

Met de klokjes en de donker violetgekleurde donkere akelei kwamen we aan het eind van de wandeling bij het Landwasserviaduct.


067 Klokje Klokjes
094 Donkere akelei Donkere akelei

Geen opmerkingen:

Een reactie posten