dinsdag 8 juli 2014

Sound of Music Tour

019 Bus tour

Een groot deel van de buitenopnames voor The Sound of Music vonden plaats in en rond Salzburg. Je kunt in Salzburg een tour boeken waarbij je een aantal van de filmlocaties bezoekt. We werden afgehaald bij het hotel en naar de plek gebracht waar de tocht zou beginnen. De tourbus was alvast helemaal aangepast aan het thema. Een reisleidster in een dirndl jurkje nam het woord en toen ging het eigenlijk meteen mis. Ze kondigde aan dat jodelen verplicht was tijdens de tour. Van dat soort kinderachtige reisleiders humor ben ik niet echt gecharmeerd en ik wist dus meteen dat niet de hele bus mee zou jodelen.

 Sound of Music015 Schloss Leopoldskron Leopoldskron, 8 juli 2014

 Sound of Music
006 Schloss Leopoldskron Leopoldskron, 8 juli 2014


De eerste tussenstop was bij Schloß Leopoldskron. Dit paleis bevindt zich buiten het centrum van Salzburg. Een aantal scènes spelen zich af op het terras en Maria (Julie Andrews) en de kinderen vallen in het water tijdens een boottochtje. Het paleis is tegenwoordig een hotel en conferentieoord en alleen toegankelijk voor gasten. De bus stopte aan de andere zijde van het meer.

010 Schloss Leopoldskron Schloß Leopoldskron


Uit het audiocommentaar van regisseur Robert Wise op de dvd blijkt dat, in tegenstelling wat onze gids en de website van Schloß Leopoldskron beweren, hier niet gefilmd werd omdat er geen toestemming voor werd gegeven. In plaats daarvan werd het terras, inclusief hekwerk en beelden van de zeepaarden, nagebouwd in de aangrenzende tuin van Bertelsmann. Dit huis ligt vanaf het meer gezien links van Leopoldskron.
 Sound of Music


In de tuin van Bertelsmann is voor de film een prieel gebouwd. Dat is in een paar scènes te zien die echter werden opgenomen in Hollywood waar een grotere versie van het prieel werd gebouwd zodat er makkelijker gefilmd kon worden.
Het prieel dat in Salzburg werd gebouwd is twee keer in de film te zien. Na de opnamen werd het aan de stad geschonken. Omdat de bewoners van Bertelsmann regelmatig werden gestoord door toeristen die over hekken klommen om het van dichtbij te kunnen zien werd het in 1991 gerestaureerd en verplaatst naar het nabijgelegen Schlosspark Hellbrun, de tweede stop van de bustour.
027 Schlosspark Hellbrun Schloßpark Hellbrun, 8 juli 2014

 Sound of Music
034 Wolfgangsee Wolfgangsee, 8 juli 2014

De derde stop werd gemaakt bij het plaatsje Sankt Gilgen aan het Wolfgangmeer. In de film is het even te zien aan het begin als er beelden vanuit de lucht te zien zijn van Oostenrijk en Duitsland. De moeder van Wolfgang Amadeus Mozart is in Sankt Gilgen geboren en volgens onze gids heeft zij haar zoon naar het meer genoemd. Wie echter een beetje rondkijkt op internet leest dat het meer in de achttiende eeuw vooral bekend was onder de naam Abersee en dat Mozart naar zijn grootvader is vernoemd.

048 St. Michael - Mondsee


De laatste stop was bij de basiliek St. Michael in Mondsee waar het huwelijk van Maria en de kapitein werd opgenomen. Voor deze locatie werd destijds onder meer gekozen omdat er toestemming werd gegeven om binnen te filmen. De buitenkant van de kerk is echter niet in de film te zien.In de kerk bevindt zich ook een souvenirwinkeltje waar onder meer bovenstaande ansichtkaart van de opnamen te koop is. Op de middelste foto is het hek te zien voor het altaar met ‘De geboorte van Jezus’.

  Sound of Music
056 St. Michael - Mondsee  8 juli 2014

 Sound of Music
053 St. Michael - Mondsee 8 juli 2014


Het interieur van de kerk is sinds de film nauwelijks veranderd. De meeste elementen uit de film waren vrij eenvoudig terug te vinden.

De plek waar Maria afscheid neemt van de nonnen die achter een hek blijven staan leek in eerste instantie niet in de kerk te vinden. Op de achtergrond is het schilderij ‘De geboorte van Jezus’ te zien van Jacob Zanusi uit 1742. Dit schilderij maakt onderdeel uit van een altaar dat zich rechts van het hoofdaltaar in de kerk vindt. Voor deze scène werden dus een hek en enkele extra decorstukken voor het schilderij geplaatst zodat het een afgesloten kapel lijkt.

 Sound of Music
 Sound of Music 
055 St. Michael - Mondsee 8 juli 2014

De bustour wordt verkocht alsof Schloß Mirabell ook in de tour zit, maar dat is slechts ten dele waar. Aan het eind van de rit wordt je hier afgezet en kun je zelf de tuinen van dit kasteel bezoeken waar ook de nodige opnames voor de film zijn gemaakt. We waren in elk geval verlost van de jodeldame die ons langs de andere locaties had geloodst. In de Mirabell tuinen was het erg druk.

076 Mirabell tuinen Schloß Mirabell

Geen opmerkingen:

Een reactie posten