zondag 13 juli 2014

UNO-City en een extra nacht

038 UNO-city039 UNO-city

Naast ons hotel lag UNO-City, één van de drie hoofdkwartieren van de Verenigde Naties. Het terrein van de gebouwen wordt als internationaal grondgebied beschouwd. Je kunt er niet zomaar even gaan rondkijken. Het terrein is beveiligd door hoge hekken. Vanaf het ernaast gelegen metrostation heb je een redelijk uitzicht op deze ministad.

DSC02226

Aan het eind van de middag zijn we in het hotel onze bagage gaan ophalen en met de metro en trein zijn we naar het vliegveld gegaan. Net als in Hong Kong kon je al op het station je koffers inchecken voor de vlucht. Alles leek soepel te lopen tot het moment dat we moesten instappen. De vlucht werd op het laatste moment gecanceld en we konden pas de volgende middag terug naar Amsterdam. Er werden op dat moment, een uur voor de start van de WK-finale, nog enkele vluchten gecanceld. De vraag of dat iets met het voetbal had te maken werd beantwoord met de veelzeggende zin: 'Dat zou zo maar kunnen.' 
We werden ondergebracht in het nogal ranzige NH-hotel bij het vliegveld. Maar hoe dan ook, we hadden een mooie reis gemaakt en dat laten we ons door zo'n akkefietje niet verpesten.
Hieronder het NH hotel met op de achtergrond de verkeerstoren van het vliegveld.

1 Bij Vliegveld Wenen


Naturhistorisches Museum

013 Naturhistorisches museum044 Naturhistorisches museum

Na een ontbijt/lunch in de buurt van de Volksoper zijn we naar het Naturhistorisches museum gegaan. Dit museum ligt recht tegenover het Kunsthistorisches museum in een identiek gebouw. Ook dit gebouw is er ooit speciaal voor dit doel neergezet. Dit gebouw stond voor een groot deel in de steigers.


Venus von Willendorf

017 Naturhistorisches museum

De Venus von Willendorf is een beeldje dat in Oostenrijk is gevonden en tussen 22.000 en 24.000 jaar v. Chr gemaakt is. Het hoort daarmee tot de Gravettien cultuur. Over de betekenis van het beeldje tast men in het duister.

014 Naturhistorisches museum


Een hoogtepunt is de zaal met dinosaurusskeletten, doordat de gevonden botten met elkaar verbonden zijn krijg je een goede indruk van de omvang van deze dieren.

024 Naturhistorisches museum022 Naturhistorisches museum
034 Naturhistorisches museum035 Naturhistorisches museum

James Bond en de Volksoper

 The Living Daylights, 1987
005 Volksoper Volksoper 13 juli 2014

De laatste dag van onze vakantie was aangebroken. We zouden 's avonds met het vliegtuig richting Schiphol vertrekken. We konden dus nog een groot deel van de dag in de stad doorbrengen. We zijn begonnen met een James Bond locatie die nogal ver buiten het centrum lag, de Volksoper. Bij het metrostation liep een zwerver die al in geen tijden een zeepje had aangeraakt.
De Volksoper komt net als de andere Weense locaties voor in The Living Daylights
In de film komt ook het chocoladewinkeltje voor dat tegenover de Volksoper staat.
De Volksoper is na de Wiener Staatsoper het grootste operagebouw in de stad.

009 Winkeltje tegenover Volksoper

zaterdag 12 juli 2014

Hundertwasserhaus en Kunsthaus Wien

078 Hundertwasserhaus082 Hundertwasserhaus

Het Hundertwasserhaus is een bijzonder geval van sociale woningbouw. Het gebouw is ontworpen door Friedensreich Hundertwasser. De woningen hebben verschillende kleuren en er zijn elementen in verwerkt uit Moorse moskeeën gecombineerd met kenmerken van Spaanse dorpen en Venetiaanse paleizen. Door de vele bomen rond het complex is nogal lastig om het een beetje behoorlijk op beeld vast te leggen.

079 Hundertwasserhaus094 Hundertwasserhaus

Kunsthaus Wien

100 Kunsthaus Wien

Een paar straten verderop staat een ander gebouw van Hundertwasser, het Kunsthaus Wien. In dit museum is een permanente tentoonstelling van het werk van Hundertwasser te zien. Daarnaast zijn er ook tentoonstellingen van andere kunstenaars.

103 Kunsthaus Wien096 Kunsthaus Wien


Onderweg kwam er nog een konijn uit de hoge hoed, en aan het eind van de middag hebben we op het dakterras van het hotel nog een consumptie genomen. 's Avonds hebben we in de tuin van een restaurant in de museumwijk gegeten. Een mooie plek voor zo'n zomeravond.

104 Konijn uit de hoge hoed105 Uitzicht dakterras DC Tower

Secessiongebouw

077 Secessiongebouw076 Secessiongebouw

Het was even zoeken naar dit relatief kleine gebouw dat bovendien vanaf de plek waar we waren verscholen zat achter bomen. Dit gebouw is ontworpen als tentoonstellingsruimte voor Secessions kunstenaars zoals Gustav Klimt. Op het dak staat een vergulde bol van laurierbladeren.

Hofburgcomplex en Augustinerkirche

DC Tower

001 DC Tower002 DC tower


In dit hoogste gebouw van Wenen zat ons hotel. De kamers zaten in het onderste deel van de toren en op het dak was een bar en vooral mooi uitzicht over de stad. Hieronder een zoekplaatje. Arjan staat voor het raam in onze hotelkamer.

014 Arjan in DC tower


Op de volgende foto is op de achtergrond de Donauturm te zien. Je kunt de toren bezoeken en er zit ook een restaurant boven in de toren. Hoewel we er vlakbij zaten is het er niet van gekomen om de toren te bezoeken.

006 Omgeving DC tower


In de buurt van het hotel kon je via deze drijvende brug over de Neue Donau naar het eiland Donauinsel lopen. Aan beide kanten van de brug een merkwaardige verzameling van derderangs Zuid-Europese en Thaise etablissementen. Van die gedekte tafeltjes met plastic bloemen en obers die je proberen binnen te lokken.

012 Drijvende brug008 Drijvende brug

Wiener Prater

025 Reuzenrad Wiener Prater027 Reuzenrad Wiener Prater

Dit voormalige jachtterrein van de keizerlijke familie werd in 1766 opengesteld voor het publiek. Aanvankelijk was het vooral een wandelgebied voor de welgestelden. Dat veranderde in de negentiende eeuw toen er steeds meer kermisattracties verschenen uitmondend in het pretpark dat er nu staat.
Hoewel men het tegenwoordig pretpark noemt is het eigenlijk meer een kale kermis. De achtbanen zijn achtbanen zonder opsmuk en je betaalt per attractie. We hebben er ontbeten en daarna hebben we Madame Tussauds bezocht.

Madame Tussauds Wenen

041 Orson Welles in Madame Tussauds038 Hitchcock in Madame Tussaud


Uit The third man Orson Welles en Alfred Hitchcocks douchescène werd hier uitgebeeld aan de hand van een bad met een douchegordijn eromheen.
Sisi mocht natuurlijk ook niet ontbreken.

034 Sisi in Madame Tussaud


Anne Frank was de Nederlandse vertegenwoordiger in deze Madame Tussauds.

036 Anne Frank in Madame Tussaud

Hofburgcomplex

053 Prince Eugene of Savoy


Het Hofburgcomplex was de keizerlijke residentie van de Habsburgers. Op de foto hierboven is het complex te zien vanaf de Heldenplatz. Op dit plein staat ook het beeld van Prins Eugenius van Savoy, hij wordt in Oostenrijk gezien als de grootste generaal aller tijden. Hij heeft in dienst van drie keizers de nodige oorlogen uitgevochten.

052 Prince Eugene of Savoy

Augustinerkirche

063 Augustinerkiche057 Augustinerkiche


Deze kerk is onderdeel van het Hofburgcomplex. In de kerk bevindt zich het graf van aartshertogin Maria Christina, dochter van keizer Franz I. Maria Christina (ook wel Mimi of Mizzerl) was het mooie, intelligente kind en een getalenteerd schilder. Ze was de favoriet van haar moeder en briefde alle geheimen van haar jaloerse broers en zusters aan haar door. Het graf is ontworpen door de Italiaanse beeldhouwer Antonio Canova.
In een kapel in de kerk staan zilveren urnen met de harten van de Habsburgers.

De fontein hieronder staat op de Michaelerplatz bij het Hofburgcomplex.

068 Fontein Michaelerplatz071 Hofburg

Maria Theresienplatz en James Bond

 The Living Daylights, 1987
048 Maria Theresienplatz Maria Theresienplatz 12 juli 2014

In de The Living Daylights gaan ze ook nog even langs op de Maria Theresienplatz bij het standbeeld van Maria Theresia dat midden op het plein staat.

Wiener Prater en James Bond

 The Living Daylights, 1987
022 Reuzenrad Wiener Prater Wiener Prater 12 juli 2014

Het beroemde reuzenrad van de Wiener prater komt voor in de James Bond film The Living Daylights, waarin Timothy Dalton de rol van 007 speelt.

Het pretpark komt ook voor in The Third Man uit 1949. Deze film speelt zich af in het Wenen van vlak na de oorlog. De stad is in puin geschoten, maar het reuzenrad draait alweer. Bij de ingang van de Wiener Prater troffen we deze muurschildering aan. 

031 Reuzenrad Wiener Prater