Na het bezoek aan Schareck zijn we teruggegaan naar Heiligenblut en vervolgens met de auto de Großglockner Hochalpenstraße opgereden in de richting van de Franz-Josefs Höhe. Onderweg kwamen we deze waterval tegen.
Richting Franz-Josefs Höhe Richting Heiligenblut
Johannisberg
Johannisberg en de Pasterze gletsjer
JohannisbergDe Großglockner liet zich niet zien deze dag. De Johannisberg (3463 m) die boven de Pasterze gletsjer ligt was wel volledig zichtbaar.
Alpenmarmotten
Bij de Franz-Josefs Höhe zagen we dit bord dat aangaf waar je marmotten kon verwachten. En die zaten er dus ook. Door hun koddige gedrag zijn deze dieren populair bij jong en oud.
Steenbok
Langs het pad waar we liepen stond een bord met een pijl naar boven. Hoog in de bergen kun je steenbokken verwachten. Precies in de richting van de pijl, tussen de rekken die lawines in bedwang moeten houden stond inderdaad een steenbok. Even later zagen we een eindje verderop nog een steenbok. De afstand was niet zo groot, dus het zou ook om hetzelfde beest kunnen gaan.
Franz-Josefs Höhe
Deze plek heeft de naam van keizer Franz-Josef gekregen nadat hij met zijn vrouw, Elisabeth (Sisi) en een groot gevolg in vier uur van Heiligenblut naar deze plaats bij de Pasterze gletsjer is gelopen. Zowel de gletsjer, als de Großglockner zijn vanaf dit punt goed te zien. De wandeling was in 1856, het beeld is in 1992 geplaatst.
Swarovski Laboratorium
In het Swarovski Laboratorium kun je met verrekijkers de omgeving verkennen.
Pasterze en Gletscherbahn
Door het warmer wordende klimaat is een groot deel van de Pasterze gletsjer inmiddels weggesmolten. Begin jaren 60 is er een stukje spoor aangelegd zodat je met een treintje omlaag kunt naar de plek waar je destijds het ijs van de gletsjer kon aanraken. Inmiddels is er in de omgeving van het dalstation geen ijs meer te bekennen. De schematische weergave met het kerkje van Heiligenblut geeft aan hoe dik de laag ijs was voordat de gletsjer begon te smelten.
Bij het dalstation staat een bordje dat aangeeft tot hoever het ijs reikte in 1965.
Via een trap loop je naar beneden en om de zoveel meter staat er weer een bordje dat aangeeft in welk jaar het ijs tot deze plek reikte. Duidelijk is daardoor te zien hoe het ijs zich bijvoorbeeld sinds 1995 heeft teruggetrokken.
We zijn doorgelopen tot de plek waar het bordje van het jaar 2000 stond. Daarna zijn we teruggegaan omdat we anders het laatste treintje omhoog van die dag zouden missen.
Vlakbij de Franz-Josefs Höhe ligt een klein stuwmeer, de Naßfeld Stausee. Het ijs reikte hier eind juni nog tot het water.
De bloem op de foto hieronder is een dwergsleutelbloem. Deze bloemen komen alleen in dit deel van de Alpen voor op hoogtes vanaf 1500 m.
Daarna zijn we teruggereden naar ons hotel in Heiligenblut. Die avond hebben we genoten van een heerlijk diner in ons hotel in Heiligenblut. Een mooie afsluiter van ons bezoek aan de Hohe Tauern.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten