vrijdag 11 juli 2014

Kunsthistorisches Museum Wenen

088 Maria Theresienplatz

Het Kunsthistorisches Museum ligt aan de Maria Theresienplatz recht tegenover het vrijwel identieke gebouw van het Naturhistorisches museum.
Op de panoramafoto hierboven staat links het kunstmuseum en rechts het natuurmuseum. Het monument in het midden is ter ere van Maria Theresia. We hebben op deze druilerige dag een bezoek gebracht aan de imposante collectie van het Kunsthistorisches Museum. De collectie is verzameld door de Habsburgers en het museum is speciaal voor deze collectie gebouwd.Dat het gebouw speciaal voor deze collectie is geconstrueerd zie je meteen bij de eerste afdeling: Het oude Egypte. De zalen zijn van de vloer tot het plafond aangepast aan het théma.

021 Kunsthistorisches museum - Egypte023 Kunsthistorisches museum - Egypte

Hieronder de priester Pa-nehem-isis en de godin Sakhmet die een hoofdtooi op haar leeuwenkop draagt.

026 Kunsthistorisches museum - Egypte
025 Kunsthistorisches museum - Egypte043 Kunsthistorisches museum

De route voert door de geschiedenis. Via het oude Egypte kom je via de Grieken, Romeinen en allerlei andere periodes uiteindelijk in de tijd aan waarin het museum is gebouwd.

031 Kunsthistorisches museum033 Kunsthistorisches museum

Een leuk zoekplaatje is deze plafondschildering van Julius Victor Berger. Afgebeeld zijn de Habsburgers tussen een groot aantal belangrijke personen uit de kunstgeschiedenis. In de ruimte kun je op een paar tablets zien welke figuren er allemaal zijn afgebeeld.
Hieronder het peper- en zoutstel van de Italiaanse beeldhouwer en goudsmid Benvenuto Cellini uit de zestiende eeuw. Het is het enige werk uit zijn goudsmederij dat bewaard is gebleven. In 2003 werd dit werk gestolen uit het museum tijdens een verbouwing. De dader is later gepakt en het kunstwerk is teruggekeerd in het museum.

040 Kunsthistorisches museum
Op de volgende foto één van de trappen in de centrale hal van het museum.

048 Kunsthistorisches museum

In een fictieve ruimte discussiëren een paar mannen waaronder de aartshertog Leopold Wilhelm. Aan de muren om hen heen zijn zoveel mogelijk bekende schilderijen te zien. Een flink aantal daarvan hangt in het museum. Ze hebben de schilderijen op dezelfde manier opgehangen en de ontbrekende schilderijen zijn er op de muur bijgetekend.

072 Kunsthistorisches museum

Pieter Breughel de Oude

Een opvallend grote hoeveelheid schilderijen van Pieter Bruegel de Oude hangt in het museum. Het Kunsthistorisches Museum Wien bezit één derde van al zijn schilderijen. En daar zitten een aantal hele bekende bij.


062 Kunsthistorisches museum


Hieronder het Hoofd van Medusa van Rubens.Rechts een schilderij van Klimt dat aan het museum is geschonken. Niemand weet wie de persoon op de foto is. Tot het moment van de schenking was alleen een foto van het schilderij bekend. De brede gouden strook was op de foto niet te zien.Giambattista TiepoloEen van de favorieten van Arjan. We zijn in de loop der jaren in veel musea in de wereld op zoek geweest naar werk van deze schilder uit Venetië. In het Kunsthistorisches museum hebben we er drie kunnen ontdekken.

085 Kunsthistorisches museum - Arjan


Na het bezoek aan het museum zijn we in de buurt van het museum gaan lunchen. Het was erg slecht weer deze dag, we moesten dus ook voor de rest van de middag een bestemming zoeken waarbij we binnen waren. In het volgende bericht blijkt waarom we kozen voor een grote betonnen bunker uit de oorlog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten